KÖNYVKÖTŐ TANFOLYAM

A TANFOLYAM:


Az alkotás öröme és eredménye leírhatatlan! A könyv örök!

Az INAS tanfolyamon az átfogó nyomdaipari ismeretektől eljutunk a saját készítésű új könyvig, valamint javítunk és újrakötünk használt könyvet. A MESTERINAS tanfolyamon a megszerzett ismereteinket bővítjük a klasszikus bőrkötésekkel, speciális kötési technikákkal, illetve kreatív módok és anyagok használatával készítünk könyvet, mappát és dobozt.

A tanfolyamok három formában végezhetőek el, választásod szerint:
1. Online távoktatás - online elmélet és gyakorlat (mellette tetszőleges és szükséges óraszámú személyes gyakorlat vehető fel).
2. Távoktatás + személyes gyakorlat - online elmélet és rész feladatok + tetszőlegesen választott óraszámű személyes gyakorlat.
3. Intenzív egyéni - csoporttól független egyéni egyeztetett intenzív tempóban távoktatás + személyes gyakorlat.


Hogy tanulunk, gyakorlunk?

Az egyes modulok lépésenként és egymásra épülve tartalmazzák a szakmai elméleti és gyakorlati tudás megszerzéséhez szükséges tananyagot, prezentációkat (jegyzeteket), valamint feladat ismétlő videókat. Heti rendszerességgel Virtuális Műhely időpontokban online élő foglalkozás keretén belül együtt alkotó gyakorlatokon veszel részt. A VM-ben az aktuális modulodnak megfelelő elméleti részt beszéljük meg és készítjük el a feladatot. Lehetőséged van a videó alapján előre felkészülni. Ez esetben a VM-en hatékonyan az elkészült feladatot készítjük el, vagy ellenőrizzük. Amikor egy modul rész sikeres, mehetsz a következő anyagrészhez. A tanfolyam végén feladatsor alapján, meghatározott vizsgamunkákat készítsz el, amivel számot adsz tudásodról. Sikeres vizsga esetén tudod elkezdeni a mesterinas tanfolyamot.

Személyes gyakorlati foglalkozás.

Az alapismeretek a távoktatás mellett személyes gyakorlati oktatással és foglalkozásokkal is kiegészíthető. Választásod szerinti időtartamot foglalhatsz. A foglalkozások és díjai tartalmazzák az alapanyagokat, szerszámok-eszközök használatát, szakoktatást.

Intenzív - egyéni:

Az INTENZÍV EGYÉNI szolgáltatást tanfolyamonként lehet igénybe venni. Esetében a csoport időpontoktól és haladásától függetlenül egyéni, személyes foglalkozásokon veszel részt egyeztetett külön időpontokban. Ami azt jelenti, hogy akár naponta, hetente többször. Tanulás módszerében a távoktatás + személyes gyakorlat, azaz anyag és feladatok egy részét távoktatásban, más részét személyes foglalkozás keretén belül tanulod meg. Ettől függetlenül részese leszel a közösségünknek, minden előnyét kihasználhatod. Ugyan úgy részt vehetsz bármelyik eseményen.

Mikor és hogyan kezdődik, kezdhetem el?

A tanfolyamhoz folyamatosan lehet csatlakozni, regisztrációt követően 1-4 napon belül el is kezdjük a közös munkát. Egy start élő, online, megbeszéléssel kezdünk neki a tanulmányoknak, ahol minden kezdeti információt, lépést, teendőt átnézünk, megismerkedünk. Megismered a tanulmányi rendszer használatát, majd ezt követően akár azonnal, saját időbeosztásodban bele is kezdhetsz, amint az anyag és eszköz feltételek megvannak.

MIRE LESZ SZÜKSÉGEM?


Az elméleti részhez:

A tananyagot és ezzel kapcsolatos minden elemet a képzés zárt szakmai FB csoportjában éred el, melyhez a start foglalkozást követően hozzáférést kapsz. Itt találod meg az oktató videókat, letölthető prezentációkat, egyéb anyagokat, információkat. Virtuális interaktív konzultáción is részt veszel, ezt megteheted számítógéppel, laptoppal, tablettel vagy esetleg mobillal is, amihez MS-Teams-t használjuk. Technikai felszereltség vagy tudás nem kell több, mint amikor videó beszélgetést használsz.

A gyakorlati részhez:

Alapvető módon a gyakorlati rész technikai igénye arra alapul, hogy senkinek nincs otthon felszerelt könyvkötő műhelye és nem is feltétlen szeretne több százezer vagy millió (nem túlzok) forintért alap eszközöket vásárolni. Ezért olyan szerszámokat, eszközöket használunk, melyek könnyen és relatív olcsón beszerezhetőek, vagy már van is otthon. Speciális eszközei minimálisan a Mesterinas képzésnek van, de ezek beszerezhetőek, vagy olcsón elkészíthetőek otthon is. Az alapanyagok egy része megvásárolható papírboltban is, de sajnos vannak speciális anyagok, melyek csak szaküzletben vásárolható meg (amiből rendkívül kevés van). Illetve vannak olyan munkafolyamatok, amit el tudsz végeztetni, ha nincs hozzá géped (pl. a vágás).

A szükséges eszközökről és anyagokról, valamint beszerzési helyekről listát adok!

Egyéb szakmai programok:

Együtt alkotó VM-en tudsz részt venni, ahol vagy az aktuális feladatodat tudjuk élőben gyakorolni, vagy csak közösen alkotunk, tanulunk, kívánság munkát készítünk. Meghirdetett időpontokban online vendég mester és szakmai bemutatókon vehetsz részt. Személyesen pedig számos programot biztosítok (nyomda-és könyvtár látogatás, szakmai eseményeken részvétel, közösségi szabadidős programok, stb.).

INAS TANFOLYAM - az első lépés


Nyomdaipari alapismeretek - a kézirattól a könyvig.

- Történelem dióhéjban.
- Kézirat, tördelés, szedés. Az ólombetűtől a mai szövegszerkesztőkig.
- Előkészítés, nyomóformakészítés.
- Nyomtatás. Magasnyomás, ofszetnyomás, mélynyomás, digitális technológiák. Íves és tekercses nyomtatás. Gépek és gépsorok.
- Nyomdaiparban, kötészetben használt papírok, kartonok, lemezek.
- Könyvkötés folyamatok, kézi és gépi könyvkötés.
- Papírgyártás technológia.
- Szerszámok, eszközök, anyagismeret és balesetvédelem.

Könyvtest készítés.

- Papírméretek.
- Papírkezelés - szálirány, hajtogatás, ívkészítés.
- Könyv részei: könyvtest, tábla, oromszegő, stb… elej, fej, láb...
- Könyvek szétszedése, javítás.
- Előzék típusok, előzék készítés.
- Kötés típusok, ragasztókötés, fűzés, irkatűzés, kemény-, félkemény-, kartonált.
- Vágás!
- Oromszegő, jelzőszalag. Sapkázás, hüvelyezés.

Táblakészítés – könyv befejezés.

- Tábla / borító típusok, anyagok.
- Méretezés, anyagszabás.
- Kartonált-és félkemény borító készítés.
- Félvászon-és egészvászon tábla készítés.
- Fóliázott borító.
- Könyvtábla beültetés, díszítés, aranyozás (érintőleg).
- Beakasztás, befejező műveletek.

MESTERINAS TANFOLYAM


Az INAS tanfolyamon a megszerzett ismereteinket bővítjük a klasszikus bőrkötésekkel, speciális kötési technikákkal, illetve kreatív módok és anyagok használatával készítünk könyvet, mappát és dobozt

- Ragasztó készítés.
- Kreatív anyagok használata.
- Speciális gyors kötés.
- Párnás tábla.
- Bordára fűzött / ereszre vert könyvtest.
- Bőrök és előkészítés.
- Betáblázott / hamis betáblázott kötés.
- Hamis bordás tábla.
- Fél-és egész bőrkötés.
- Japán kötés.
- Mappa készítés.
- Dobozkészítés.

INASLEVÉL - BIZONYÍTVÁNY


A tanfolyam vizsgamunka elkészítésével zárul. Amennyiben az sikeres INASLEVÉL vagy MESTERINAS OKLEVÉL kerül kiállításra és átadásra! A végezett inasok alap kötészeti-, mesterinasok teljes alap kötészeti ismeretekkel és alkalmazható, fejleszthető gyakorlati tudással rendelkeznek.

TANFOLYAM DÍJAK


A díjak a választott oktatási módozatban egy tanfolyam típust tartalmaz (külön-külön fizetendő az inas – mesterinas tanfolyam).

TÁVOKTATÁS tanfolyam díja: 40.000.-Ft

INTENZÍV tanfolyam díja: 80.000.-Ft

SZEMÉLYES GYAKORLAT díja: 5.000.-Ft / óra || Fél nap (max. 5 óra) 20.000.-Ft || Egész nap (max. 10 óra) 35.000.-Ft
(A gyakorlat lehet a műhelykuckóban nálam, vagy nálad otthon. Otthoni gyakorlat esetén vidékre + utiköltség.)

Amennyiben előzetes kérdésed van, keress emai-ben vagy telefonon. A jelentkezés elküldésével a személyes adataid kezeléséhez, tárolásához hozzájárulsz, azonban azokat a megfelelő törvényi előírásokkal kezelem, harmadik fél részére nem adom ki. Részvétel törlés esetén az adatokat is törlöm.

A tanfolyamok minden elemére a változtatás jogát fenntartom!

TANFOLYAM JELENTKEZÉS